Pókember, Redskins és Converse – Botrány botrány hátán

A WIPR összeszedte, hogy melyek 2015 legizgalmasabb IP kérdései, melyeket szabadalmi blogunk is árgus szemekkel figyel majd. Mi ezek közül is kiválogattuk a legérdekesebbeket.

Pókember vs Marvel

A kérdés 1990-re nyúlik vissza, amikor Stephen Kimble szabadalmaztatott újdonságával tört be a játékpiacra: a pókháló-szerű anyagot kilövellő kesztyűben ugyanis nagy lehetőséget látott. A pókember képregényt és filmeket forgalmazó Marvel viszont sunyi módon először elutasította Kimble kérvényét a játék forgalmazására, majd hamarosan egy hasonlót kezdett árulni saját neve alatt. 2001-ben Kimble meg is nyert egy pert, amivel a játék múltbeli és jövőbeli eladásából származó bevétel 3,5%-át tudta bezsebelni. A játékra vonatkozó szabadalmi oltalom 2010-es lejárásával azonban a kérdés újra bíróság előtt kötött ki - a Marvel ugyanis erre hivatkozva nem fizet többet Kimble-nek.

 

Vajon sarcolhatja tovább a feltaláló a pénzes zsákot? 2015-ben kiderül.

 

Az ISIS egy csoki gyártót is kicsinált

A szabadalmi blog egy korábbi cikkében is szó volt már arról, hogy ISIS védjeggyel mennyi termék és szolgáltatás elérhető: software, gyógyszergyártó cég, de akár még innovációs központ is. Az ISIS-ről azonban manapság más jut eszünkbe… Az elképesztő kegyetlenkedéseiről elhíresült szunnita terrorszervezet miatt most egy csoki gyártó vállalat kényszerült névváltoztatásra.

isis-csoki-vedjegy-2.jpg

Forrás: ISIS Chocolates

A Starbucks rendesen feladta a leckét adókerülésben

Már nem túl meglepő arról hallani, hogy a legnagyobb multik az adótörvények hézagjait kihasználva dollármilliókat spórolnak meg maguknak. Az ember egy ilyen hírre igazából már a füle botját sem mozdítja. Mi azért jelentkezünk egy újabb legális adócsalós történettel, mert van, aki – a kávéján túl – ezt is mesterien csinálja: a Starbucks.

Melyik hézag az a hézag?


A Starbucks bizony a szellemi tulajdon adta lehetőségeket használja ki - messzemenően. Minden termékét ugyanis levédjegyezteti, amely után aztán a tengeren inneni leányvállalatokkal licencdíjat fizettet. A licencdíjként Amerikába „hazajátszott” összeg után természetesen nem adóznak az itteni leányvállalatok – míg az otthoni anyavállalat azt költségként le tudja írni. Ügyes, de ez még mindig csak gyerekjáték. Jöjjön a nagy durranás!

VÉDJEGYBLOG - KIVÁLÓ ÁRUK FÓRUMA

Védjegyek, márkanevek, szabadalom: történetek a jognak egy túlmisztifikált részterületéről, a védjegyoltalom világának labirintusából.

 

Védjegyblog Kiváló áruk fóruma<