Védjegyfigyelés

védjegyfigyelésAlapvető érdekünk, hogy miután megszereztük a védjegyoltalmat, nevünket vagy logónkat senki se nyúlja le, sőt, azzal összetéveszthetőt se lajstromoztathasson a mienkhez hasonló árukkal vagy szolgáltatásokkal kapcsolatban. Ez utóbbi elkerülése érdekében azonban nem elég a piacot – meglehetősen korlátozott eszközeinkkel – figyelni, mígnem egyszer csak felbukkan a védjegyünket sértő megjelölés…

A „veszélyt jelentő” megjelölések kiszűrésére legjobb megoldás a védjegyfigyelés. Ezzel lehetővé válik, hogy a másik fél védjegyének megadása előtt szólaljunk fel ellene. A védjegyfigyelést – igény szerint – célszerű az EU-ra is kiterjeszteni, mert egy Európai Közösségi Védjegy Magyarországon is érvényes. Tekintve, hogy az egyes védjegyhatóságok közlönyeit senki nem olvasgatja, a védjegyfigyelés gyakorlatilag csak speciális szoftverek segítségével történhet. A szoftveres védjegyfigyelés előnye, hogy nemcsak az azonosságot, hanem a hasonlóságot, összetéveszthetőséget is szűrik.

Irodánk szolgáltatásai közé tartozik a védjegyfigyelés amerikai partnerünk speciálisan erre a célra kifejlesztett szoftvere segítségével, amely számos adatbázist – így többek között az európai országok védjegy adatbázisait, a közösségi valamint a nemzetközi védjegyeket – pásztázza ütköző megjelölések után kutatva, amelyekről haladéktalanul értesít. Irodánk az egész világra kiterjedően vállal figyelést.

A védjegyfigyelés eredményének ismeretében és a szakember tanácsát figyelembe véve megvan a lehetőség arra, hogy értesítés esetén időben eldönthessük: felszólalunk-e a későbbi bejelentés ellen. A felszólalás elmulasztása esetén később már csak idő-és költségigényesebb megoldások állnak rendelkezésünkre.